Ekstrakt 12° Plato, alkohol 4,6%
Piwo górnej fermentacji o słodowym profilu i wyraźną kontrującą goryczką.
Barwa bursztynowa do ciemno miedzianej.
Bogaty mocno złożony smak i aromat pochodzą od słodów (tostowy, chlebowy, orzechowy) oraz chmieli (ziołowy, kwiatowy, przyprawowy).
Altbier jest jednym z nielicznych styli piw górnej fermentacji pochodzących z Niemiec, a dokładniej z Dusseldorfu.
Ze względu na brak możliwości fermentacji piw w niskich temperaturach potrzebnych dla drożdży lagerowych, browary poradziły sobie tam warząc piwo przy pomocy drożdży górnej fermentacji, jednak pracując z nimi w możliwie niskich zakresach temperatur.
Alt w nazwie, odnosi się tu do starej metody fermentacji drożdżami górnej fermentacji, zanim do Niemiec wkroczyły i rozpowszechniły się na dobre drożdże dolnej fermentacji.
Składniki: woda, słód jęczmienny, drożdże, chmiel.
Słodowość: 3
Goryczka: 3
Pijalność: 4